UvASociaal veroordeelt campagne Vrije Student

UvASociaal veroordeelt campagne Vrije Student

Na slechts twee dagen in de verkiezingsperiode is Studentenpartij UvASociaal klaar met de campagne van De Vrije Student.

Studenten en medewerkers werden op maandagochtend onaangenaam verrast door een graffiti-actie bij de ingang van REC ABC. Bij de ingang was er een aantal keer een stemoproep met het logo van De Vrije Student gespoten met krijtgraffiti. Enkele uren later stond een schoonmaakbedrijf de ingang schoon te maken. De hogedrukreiniger moest eraan te pas komen om alle bekladdingen weg te halen. Deze actie is sterk veroordeeld door facility services, die diezelfde dag nog aangaf dat dit soort acties niet door de beugel kunnen.

Amper een dag later werden veel politicologie studenten getroffen met een spam e-mail van De Vrije Student. Een stemoproep was gestuurd aan een grote groep politicologie studenten. Hoe kon De Vrije Student aan deze e-maillijst komen om deze spam-actie op touw te zetten?

Bij navraag bleek dat enkele jaren geleden een docent een e-mail had gestuurd naar een grote groep politicologie studenten. Bij deze e-mail waren per abuis de e-mailadressen niet opgenomen in de BCC maar in de CC, waardoor er een e-maillijst openbaar werd van de politicologie studenten. Toen de fout werd ontdekt is deze onmiddellijk erkend en is er een rectificatie gestuurd.

De Vrije Student besloot gisteren deze e-maillijst te gebruiken voor campagnedoeleinden. Zij gebruikten een ongelukkige fout van de universiteit, die eenieder van ons zou kunnen overkomen, voor partijbelangen. Als je per ongeluk in bezit komt van persoonsgegevens, dan verwijder je die. Je gebruikt ze niet voor partijdoeleinden. Het is enorm frustrerend voor studenten om dit soort ongevraagde propaganda te ontvangen. Het Centraal Stembureau is op moment van schrijven bezig met een onderzoek naar de campagne van De Vrije Student.

Deze acties zijn onacceptabel. Wij roepen de universiteit op om paal en perk te stellen tijdens de verkiezingen van wat wel en niet mag. Verkiezingen behoren eerlijk te verlopen voor alle partijen en kandidaten, waarbij eenieder evenveel gelegenheid heeft om op een integere wijze campagne te voeren.

Studentenpartij UvASociaal

Comments are closed.